תג חניה לנכה הוא הטבה שהמדינה מעניקה לאנשים בעלי נכויות, מוגבלויות ומחלות, על מנת להקל עליהם ביכולת שלהם להתנייד ממקום למקום ולאפשר להם להגיע לכל יעד בצורה נוחה ובטוחה. תג חנייה מספק אפשרויות למי שמקבל אותו ולכן המדינה לא ממהרת לספק אותו לכל אחד,וכן היא מייחסת חשיבות רבה למקומות חנייה המיועדים באופן ספציפי למי שמחזיק בתו זה. 🪪
תג חניה לנכה הוא לכאורה הטבה, זכות, שהמדינה מעניקה לאנשים מסוימים, בעלי נכויות, בעלי מוגבלויות ומחלות מסוימות. אך מדובר ביותר מאשר הטבה וזכות. עבור לא מעט אנשים המתמודדים עם נכויות ומוגבלויות בתנועה, מדובר בתג שהוא חיוני לאיכות ושגרת החיים, ואף לצרכים נוספים כמו עבודה, לימודים ועוד. ללא תג זה, יהיה קשה עבור מי שזקוק לו להתנייד ממקום למקום ולנהל אורח חיים סדיר.
מה זה תג חנייה לנכה ואילו זכויות הוא מקנה?
תו נכה מיועד עבור אנשים המתמודדים שנמצאים באחת הקבוצות הבאות:
- אנשים שנקבעו להם לפחות 60% נכות בביטוח לאומי.
- אנשים שאין להם יכולת להתנייד ללא רכב (עקב נכות או מוגבלות ברגליים).
- אנשים שמצבם הבריאותי עלול להיפגע אם לא יתניידו באמצעות רכב.
- בעלי נכויות ומחלות קשות, כולל אנשים שנמצאים בטיפול רפואי.
- בעלי תעודת עיוור.
- הורים או אפוטרופוסים לילדים עם נכויות ומוגבלויות.
תו נכה לרכב מקנה זכויות כגון:
- אפשרות לחנות בחניית נכים. בכל חניון חייבים שיהיו מספר חניות נכים מסומנות (יחס של 1 ל-25), בהן יכולים רק בעלי תג נכה לחנות.
- אפשרות לחנות במקומות שאינם מיועדים לחנייה, בתנאי שזה לא פוגע ביכולת התנועה של אחרים ולא מסכן נהגים או הולכי רגל. לדוגמא, חנייה על המדרכה.
- ברשויות מקומיות רבות, בעלי תג נכה יכולים לחנות בכחול-לבן ובמקומות אחרים המיועדים רק לתושבי המקום, בחינם.
- תג חניה לנכה מאפשר גם לנהוג בנתיב תחבורה ציבורית, בתנאי שהאדם שבגללו הרכב נושא תג נמצא ברכב וכן בתנאי שהוא נכה המשתמש בכסא גלגלים.
חשוב לציין, התג יכול לשרת שני כלי רכב במקביל. אך רק רכב אחד ייהנה ממלוא הזכויות, למשל הנחה בתשלום רישיון רכב. כמו כן, התג ניתן לצמיתות או לתקופת זמן מוגבלת (זה תלוי במצב ובסוג הנכות איתו מתמודד מי שמקבל את התג).
ישנם 4 סוגים של תג נכה לחניה:
- תג נכה רגיל
- תג נכה על כיסא גלגלים.
- תג נכה רגיל של משרד הביטחון (מיועד לנכי צה"ל ומערכות הביטחון).
- תג נכה על כיסא גלגלים של משרד הביטחון.
למרות שישנם הבדלים בין התגים השונים (גם במראה), ההתייחסות לכל תג היא דומה ועל פי החוק אין הבדל בין תג אחד לשני.
כל מי שרוצה להוציא תג חניה לנכה יכול לעשות זאת לבד, אחרי שהוא מקבל זכאות לכך. יש לו אפשרות לשלוח בקשה אונליין או באופן פרונטאלי, עם המסמכים הרפואיים הרלוונטיים. אך בשביל שהבקשה תאושר בהקדם והתהליך יתבצע בצורה נכונה, רצוי מאוד להיעזר באנשי מקצוע שמתמחים בכך.
לדוגמא, חברת "בזכויות" מתמחה ומנוסה בכל מה שקשור לזכויות חולים והחזרים כספיים. בין היתר, החברה מתמחה גם בכל מה שקשור להיבט של תו חניה לנכים. מוטב לעשות את התהליך עם אנשי מקצוע המנוסים בכך, הן בשביל לחסוך זמן וטרחה, והן בשביל שהוא יתבצע בצורה מסודרת ונכונה.
איך משתמשים בתג חניה לנכה?
על מנת שאדם בעל תג חניה לנכה יוכל להשתמש בצורה חוקית ולחנות בחניית נכים או בכל מקום אחר, על פי החוק, מבלי שהמשטרה או גורם אחר יוכלו לעשות לו דבר, עליו להציג את התג באופן בולט כך שיהיה ניתן לזהות שמדובר ברכב של בעל תו נכה לרכב ולכן הוא חונה במקום זה ועושה זאת באופן חוקי.
אם בעל הרכב לא יציג תג חניה לנכה בצורה ברורה על שמשת הרכב או על החלון שלו, הרי ששוטר או פקח לא יוכלו לדעת שמדובר ברכב הנושא תו נכה ואז סביר להניח שהוא יקבל קנס. יהיה מאוד קשה לטעון אחר כך שהקנס איננו קביל, שכן החוק מחייב את בעל הרכב להציג את התו בצורה ברורה וחד משמעית.
יחד עם זאת, חשוב להדגיש שבעבר בתי המשפט התחשבו בבעלי תו נכה כאשר הם לא הציגו אותו בעת חנייה בחניית נכים ואף קבעו שזה חוקי. לעומת זאת, בתי המשפט כן מחייבים בעלי תו נכה להציג את התו כשהם מבקשים להחנות את הרכב במקום אסור. במצב כזה, יכול השוטר או הפקח לתת קנס למי שלא מציג את התג ובעל הרכב ייאלץ לשלם אותו.
דברים שחשוב לדעת על תו נכה
בדרך כלל ההתייחסות לתו נכה היא רק בהקשר של חנייה, אך ישנם דברים נוספים שחשוב לדעת על התו וכן על אופי השימוש בו.
לדוגמא, תו נכה לרכב מלמד בעצם שבעל הרכב או מי שנוהג בו הוא אדם המתמודד עם נכות או מוגבלות מסוימת. לכן הוא זקוק למקום חנייה קרוב למבנה אליו הוא רוצה להיכנס. זו הסיבה שחניות נכים יהיו ממוקמות קרוב למבנה ולא באזור מרוחק. במקרים של חניונים ציבוריים, תהיה גם חנייה אחת לרכב גדול, זאת על מנת שאנשים הנעזרים בכסא גלגלים יוכלו להשתמש בו.
כמו כן, תו נכה בין הוא לצמיתות ובין אם לאו, יש צורך לבצע בדיקות תוקף ויש צורך לחדש אותו על מנת שיהיה ניתן להמשיך ולהשתמש בו. גם במקרה זה, ניתן להיעזר בצוות של "בזכויות" בשביל לבצע בדיקת תוקף ולאחר מכן, במידת הצורך, גם חידוש תו נכה לרכב.