מה ההבדל בין תו נכה לתג נכה – מי זכאי להם ומה הם נותנים 🪪
אנשים שעוברים פציעה או מתמודדים עם מחלה משמעותית בפעם הראשונה בחייהם, נתקלים לא פעם במושגים שלא היו מוכרים להם קודם לכן. לדוגמא, תו ותג נכה. הרבה פעמים חל בלבול אצלם לגבי מושגים אלו וההבדלים ביניהם. חשוב להבין מה שני המושגים אומרים והאם באמת קיים הבדל ביניהם, זאת בשביל לדעת כיצד להתנהל על מנת לקבל אותם.
למדינת ישראל ישנן דרכים שונות כיצד לעזור ולהטיב עם אוכלוסיות הזקוקות לעזרה מסיבות שונות. החל מאוכלוסיות שעלו ארצה וזקוקות לעזרה לשם התאקלמות בישראל וכלה באוכלוסיות ותיקות המתמודדות ממעמד כלכלי נמוך. אוכלוסיות ומגזרים רבים הזקוקים לעזרה, יכולים לקבל שירותים, הטבות וזכויות ייחודיות מהמדינה, בהתאם למצבן ולצרכים שלהן.
דוגמא לכך, אנשים המתמודדים עם נכויות ומחלות הזקוקים לעזרה בהיבטים שונים. למשל, אנשים המתמודדים עם קושי בתנועה וניידות, וחייבים להיעזר ברכב בשביל להגיע ממקום למקום, יכולים לקבל תו נכה לרכב אשר יקנה להם זכויות ייחודיות בעת שימוש ברכב שלהם.
מה זה תו נכה?
תו נכה זו הטבה שהמדינה מעניקה לאנשים בתנאים הבאים:
- בעלי 60% נכות לפחות.
- זקוקים לרכב בגלל נכות ברגליים.
- אנשים שיש להם מחלות או נכויות שתנועה ללא רכב עלולה לפגוע במצב בריאותם.
- אנשים המקבלים שר"ם (שירות מיוחדים לנכים) עקב נכות ומחלה קשה.
- אנשים שיש להם עיוורון ונושאים תעודת עיוור.
- הורים לילדים נכים וחולים.
המטרה של התו, כאמור, היא לאפשר לאנשים שיש להם נכויות ומחלות מסוימות, לנוע בצורה בטוחה ונוחה ממקום למקום באמצעות הרכב שברשותם, מבלי שהתנועה תסכן אותם, תערער את מצב בריאותם או תגביל אותם.
מה מעניק תו נכה?
תו נכה מעניק למי שמחזיק בו 5 הטבות עיקריות שיכולות לשרת אותו:
- אפשרות לחנות בחניית נכים בכל מקום.
- אפשרות לחנות ללא תשלום בחניון ציבורי אם אין חניות נכים זמינות באזור.
- היתר לחנות במקומות שאינם מיועדים לחנייה, כל עוד זה לא מפריע לתנועה ולא מסכן אף אחד.
- היתר לחנות בכחול לבן ברשויות מקומיות מסוימות, ללא תשלום.
- פטור מאגרת רכב (מיועד לרכב אחד בלבד).
תו נכה עם כסא גלגלים (מיועד לאנשים הנעזרים בשימוש בכלי זה) מאפשר לנסוע בנתיב תחבורה ציבורית באופן חופשי.
חשוב לציין שלוש נקודות משמעותיות עבור אנשים להם התו מיועד:
- תו נכה מיועד לשני כלי רכב ואפשר להשתמש בו בשניהם באותה מידה. אך כאמור, פטור מאגרת רכב, מיועד רק לרכב אחד.
- ישנם תווים הניתנים באופן זמני לאנשים המתמודדים עם נכות או מחלה זמנית, וישנם תווים הניתנים לצמיתות, עבור מי שיש לו מחלה או נכות כרוניים.
- התו אומנם מיועד לאנשים נכים או חולים, אך מי שמסיע אותם או מחזיק ברכב בו הם אמורים להשתמש, יכול להגיש את הבקשה בשמם. לדוגמא, בן או בת משפחה, הורים לילד נכה או אפוטרופוס.
מה ההבדל בין תו נכה לתג נכה?
אחרי שהסברנו ופירטנו מה זה תו נכה לרכב, הגיע הזמן לבחון מה ההבדל בין תו נכה לתג נכה. מאחר והרבה אנשים נוטים להתבלבל במונחים, חשוב להכיר אותם ולראות מה ההבדל ביניהם, אם הוא בכלל קיים.
התשובה היא מאוד פשוטה וחד משמעית. אין שום הבדל בין השניים. תו ותג נכה הם אותו דבר בדיוק ובכל פעם כשמדברים על תג נכה, למעשה מתכוונים לתו נכה (ולהיפך). הבלבול נובע מכך שבעברית, תו ותג הם אותו דבר, ולכן שני המונחים דומים. לפעמים אפשר יהיה לראות במאמרים, מדריכים או במקומות אחרים את הביטוי תו ולעיתים את הביטוי תג, אך בשני המקרים יתייחסו לאותו דבר בדיוק. תו נכה הניתן על ידי משרד התחבורה ומיועד לאנשים עם נכויות ומחלות המתקשים בתנועה.
כשאדם עם נכות או מחלה פונה אל משרד התחבורה בבקשה לקבל תו או תג נכה, אין זה משנה איך הוא פונה ומה הוא מבקש. מה שחשוב זה שיכיר את המשמעות של המונח, מה הוא אמור לספק לו, וכמובן האם הוא עומד בתנאים.
מה צריך בשביל לקבל תו נכה?
על מנת לקבל תו נכה, כאמור, צריך לעמוד בתנאים שציינו. לא כל אחד יכול לקבל תו כזה, אפילו אם יש לו אחוזי נכות מסוימים. ההגדרות בחוקים שעוסקים בכך מאוד ברורים. חייבים להיות בעלי 60% נכות לפחות, עם בעיות ברגליים המקשות על ניידות ללא רכב, או להיות מוגדרים תחת הגדרה של חולים קשים במחלות מסוימות שתנועה ללא רכב, עלולה לערער את המצב הבריאותי.
במידה ועומדים בתנאים, הרי שיש להגיש בקשה לקבלת תו. לשם כך, צריך להציג את המסמכים הבאים:
- מכתב מפורט עם פרטים אישיים.
- מסמכים רפואיים המלמדים עם המצב הבריאותי, כולל החלטת ועדה רפואית של ביטוח לאומי שעוסקת במתן אחוזי נכות.
- צילום תעודת זהות כולל ספח.
- צילום רישיונות רכב של הרכבים בהם התו אמור להיות בשימוש.
כל המסמכים יש להגיש למשרד התחבורה, הוא המשרד הממשלתי שעוסק בתחום ומספק תווי נכים. במידה ומדובר בתו נכה זמני, חשוב לחדש אותו לפני פקיעתו. בדרך כלל, משך הזמן בו ניתן להשתמש בתו נכה זמני הוא שנה עד שלוש שנים. רצוי מאוד לחדש אותו עד חודשיים לפני בשביל שיהיה אפשר להמשיך ולהשתמש בו באופן רציף, ללא בעיה.
מה הדרך הקלה לקבל תו/תג נכה?
כל מי שצריך לקבל תו או תג נכה (כאמור, שני הדברים דומים ואין הבדל ביניהם), יכול לבצע את תהליך ההגשה של המסמכים בעצמו. מאחר וזה עלול לקחת זמן ומדובר בטרחה לא קטנה, מוטב להיעזר באנשי מקצוע שמתמחים בכך.
ישנן חברות המתמחות בנושא של זכויות רפואיות והחזרים כספיים לחולים ונכים. בין היתר, הן מתמחות גם בכל הנושא שקשור להגשת בקשה לקבלת תו נכה לרכב. הן פועלות במספר שלבים:
שלב ראשון – יש להן מחשבות מיוחד המאפשר ללקוחות פוטנציאליים לבדוק אם הם מתאימים להגדרות המזכות בתו נכה. במחשבון צריך לענות על מספר שאלות ואז ניתן לראות האם זכאים לקבל תו נכה או לא. השאלון עוזר לבדוק האם הפרטים שניתנו בו, מתאימים לשם כך.
שלב שני – אם הלקוח נמצא מתאים, אז החברה תאסוף ממנו את המסמכים הרלוונטיים בשביל שתהיה לה אפשרות להגיש אותם למשרד התחבורה בשמו.
שלב שלישי – אחרי שהמסמכים מוגשים למשרד התחבורה, מחכים לתשובה. אם היא חיובית, אז אין בעיה התו עובר לידי הלקוח. אם התשובה היא שלילית, אז החברה יכולה להגיש ערעור בשמו בתקווה שההחלטה תשתנה.
חשוב לציין, עצם זה שהתוצאה במחשבון הראתה שהלקוח זכאי לתו נכה, לא אומר בהכרח שכך הדבר. המחשבון לא יכול לספק תשובה ודאית במקום משרד התחבורה. יחד עם זאת, הוא מהווה בסיס מספיק טוב בשביל לעזור ללקוח ולחברה לדעת, האם משתלם להגיש בקשה לקבלת תו נכה.
סיכום
כפי שניתן לראות, אין כל הבדל בין תו נכה לתג נכה, ושניהם מתייחסים לאותה הזכות המוענקת לאנשים הזקוקים להקלות בתחבורה בשל מצבם הבריאותי. תו נכה מעניק לבעליו אפשרויות ייחודיות כמו חנייה במקומות ייעודיים, פטור מאגרות, והקלות נוספות המסייעות להם להתנייד בנוחות ובבטחה. קבלת התו יכולה להקל רבות על ההתנהלות היומיומית של בעלי הנכות ושל משפחותיהם.
אם אתם זכאים לתו נכה, תהליך קבלת התו יכול להיות פשוט ומהיר בעזרת גורם מקצועי שמומחה בהגשת הבקשות למשרד התחבורה. פנייה למומחים בתחום עשויה לחסוך זמן וטרחה, ולהבטיח שתקבלו את כל ההטבות המגיעות לכם בצורה מיטבית.
אל תהססו לפנות אלינו לייעוץ נוסף ולסיוע בתהליך קבלת תו נכה לרכב. צוות המומחים שלנו כאן כדי ללוות אתכם לאורך כל הדרך, ולהבטיח שתקבלו את מלוא הזכויות המגיעות לכם. פנו אלינו עוד היום ותתחילו להקל על עצמכם!