ההגדרה כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה נקבעת על פי ספרות רפואית מקצועית אך גם על פי הגדרות של המדינה, דרך המוסד לביטוח לאומי. בעזרת הגדרה זו, יכולה המדינה להגדיר אילו זכויות וקצבאות מגיעות לאדם המתמודד עם נכויות שונות וביניהן גם תו נכה.🦽
ההבנה של כמה אחוזי נכות צריך בשביל תו נכה מאפשרת לאנשים לדעת כיצד הם יכולים להיעזר בתו על פי התנאים שקבעה מדינת ישראל. המטרה היא לאפשר לאנשים עם אחוזי נכות לנהל אורח חיים סדיר, להשתלב בחיים, וליהנות מאיכות חיים טובה למרות מצבם הבריאותי והפיזי.
אחד הדברים שהיא עושה לשם כך, היא מתן תו נכה לאנשים המתמודדים עם נכויות, מוגבלויות ומחלות שונות. תו זה מאפשר:
- חנייה בחניות המוקצעות באופן בלעדי לרכבים עם תו נכה.
- חנייה במקומות אסורים לחנייה. למשל, על המדרכה (בתנאים שזה לא מפריע לתנועה).
- חנייה בכחול לבן ללא תשלום.
- נסיעה בנתיבים של תחבורה ציבורית.
- לקבל הנחה או להימנע מתשלום אגרת רישיון לרכב.
איך מקבלים תו נכה?
בעיקרון, ישנם מספר מקרים בהם ניתן לקבל תו נכה לרכב:
- אנשים עם נכויות שאינם יכולים להתנייד ללא שימוש ברכב.
- אנשים עם כסאות גלגלים או אמצעים אחרים לניוד.
- מי שזקוק לרכב כאמצעי תחבורה בגלל בעיות ברגליים.
- בעל תעודת עיוורון.
- מי שנחשב נכה מטעם משרד הביטחון.
- הורים לילדים עם נכות או מוגבלות בתנועה.
- אנשים שנחשבים נכים קשים מאוד (מתמודדים עם מחלות קשות או עוברים טיפולים משמעותיים, כגון, כימותרפיה).
אחת הדרכים בעזרתן אפשר להוציא תו נכה, הוא על ידי קביעת אחוז נכות דרך המוסד לביטוח לאומי.
מה זה אחוז נכות, כיצד מוציאים ומה האחוז הנדרש לקבלת תו נכה?
אחוז נכות זו הגדרה של ביטוח לאומי והמדינה, בשביל להגדיר את מצבו של הפונה אליהם, כך שיהיה אפשר לדעת מה מצבו הבריאותי.
אדם שיש לו נכות מלידה, נכות כתוצאה מתאונה, חבלה, אירוע טרור או מכל סיבה אחרת, פונה לביטוח לאומי, שם הוא עובר וועדות רפואיות מיוחדות המחליטות האם להגדיר אותו אדם נכה ומה אחוז הנכות איתה הוא מתמודד. ככל שיש לו אחוז נכות גבוהה יותר, כך הוא יקבל זכויות יותר משמעויות, קצבאות גדולות יותר ובמקרים מסוימים אף יוגדר כמי שאיננו כשיר לעבוד במקצוע שלו ולכן יקבל קצבה במקום.
גובה אחוז נכות קובע גם האם מגיש הבקשה יכול לקבל תו נכה לרכב. על פי הגדרות המוסד לביטוח לאומי, מי שיש לו 60 אחוז נכות לפחות ומוגדר כמי שהתנועה ללא רכב תפגע בבריאותו, זכאי לקבל תו נכה.
יחד עם זאת, חשוב לציין, זה לא הסעיף היחידי שיקבע אם מגיע לו תו נכה או לא. לשם כך, צריך להגיש מסמכים עדכניים וחתומים על ידי רופא שיבדוק ויקבע שאכן זה נדרש. ללא מסמכים אלו, הרי שקבלת אחוז נכות מטעם ביטוח לאומי איננו מספיק.
איך מקבלים אחוז נכות דרך ביטוח לאומי?
ברגע שאדם מתחיל להתמודד עם נכות מסוימת, בין אם זה כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים, חבלה, פציעה, אירוע טרור או מכל סיבה אחרת, עליו להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי. בתביעה עליו לפרט על המקרה שעבר ולהציג מסמכים המוכיחים את מצב הבריאותי, הרפואי. יש להציג אישורים והצהרות מרופאים שתומכים בטיעונים שלו.
לאחר מכן, הוא יוזמן לוועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי, שם יבחנו את מצבו ואת המסמכים השונים, בשביל לקבוע האם אכן הוא זכאי לקבלת אחוזי נכות. חשוב לציין, ישנן דרכים שונות בעזרת המוסד לביטוח לאומי קובע את גובה האחוז הסופי. בפרט זה נכון אם מדובר על נכות במספר אזורים בגוף, אז צריך לחבר את האחוזים ולהחליט מה הגובה הסופי.
במידה והוועדה לא קבעה אחוז נכות או קבעה אך מגיש הבקשה חושב שהיא טעתה לרעתו, הוא יכול להגיש ערעור במטרה שהוועדה תסכים לדון שוב בעניינו ולשנות את ההחלטה שלה.
בסיכומו של דבר, אחרי שהוועדה קובעת מה אחוז נכות על פי המקרה, אז מגיש הבקשה יכול לקבל זכויות שונות המגיעות לו כתוצאה מכך, כולל קצבאות נכים מותאמות על פי מצבו. כאן צריך להדגיש שתי נקודות:
נקודה ראשונה, יכול להיות שההחלטה תשתנה אם יתברר שמצבו השתפר או להבדיל, התדרדר. במקרים כאלה הוא יצטרך לעבור וועדה רפואית נוספת בשביל לבדוק מה מצבו.
נקודה שנייה, גם הזכויות והתנאים יכולים להשתנות. למשל, קצבת נכים יכולה להשתנות בהתאם להיבטים שונים הקשורים להכנסות, סטטוס משפחתי ועוד. כמו כן, היא יכולה להשתנות בהתאם להחלטת המדינה. לא מדובר בסכום קשיח.
באילו מקרים אפשר לקבל תו נכה
כאמור, על פי הגדרת המוסד לביטוח לאומי מי שיש לו 60% נכות, יכול לקבל תו נכה לרכב. אך זה לא חד משמעי. על פי החלטת המדינה, רק מי שיש לו 60% ויש לו בעיה שמונעת ממנו ללכת או שהוא זקוק לרכב בשביל להתנייד ותנועה בלעדיו תערער את בריאותו, יהיה זכאי לקבל תו נכה.
כלומר, מי שיש לו 60% אחוז נכות אך יכול להתנייד באופן חופשי ואין שום בעיה מבחינתו להשתמש ברכב בצורה רגילה, לא יקבל תו נכה. מצד שני, גם מי שאיננו מתמודד עם בעיות ברגליים או בעיות בתנועה, למשל, אנשים שיש להם תעודת עיוור, יכולים לקבל תו נכה.
לכן, גם אם הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי קבעה אחוז מסוים, יש לבחון את הזכויות המגיעות בעקבות כך והאם אפשר לקבל תו נכה לרכב. תו זה יכול לשרת את בעליו בצורות שונות, להקל ולייעל את איכות חייהם.
לא רק מי שקיבל באופן ישיר אחוזי נכות יכול להשתמש בתו נכה אלא גם בני משפחתו, במידה והם מסיעים אותו. למשל, הורים לילד נכה זכאים על פי החוק לקבל תו נכה ולהשתמש בו ברכבם, מאחר והם מסיעים אותו והוא נועד לשרת את הילד ואותם. לכן, אם הוועדה קבעה לילד אחוז נכות נמוך, יכולים ההורים להגיש בקשה לערעור בשביל לקבל את האחוז הנדרש לקבלת התו.
סיכום🦽
כל מי שמתמודד עם נכות, פציעה, חבלה, יכול וצריך לפנות באופן מסודר למוסד לביטוח לאומי במטרה שיקבע לו אחוזי נכות בעזרתם יוכל לקבל בהמשך תו נכה לרכב.