טופס בקשה לתו נכה הוא שירות הכרחי עבור בעלי רכבים ונהגים הזקוקים לתו זה בשביל להתנייד ולחנות בצורה נוחה ובטוחה. בעזרת טופס זה אפשר לבצע את התהליך בצורה מסודרת ונכונה, כך יהיה ניתן לקבל את התו ולהשתמש בו באופן חוקי. במאמר זה נלמד כיצד זה ממלאים את הטופס ומגישים את הבקשה. 🪪
בעזרת טופס בקשה לתו נכה, מדינת ישראל מנסה להקל על אנשים המתמודדים עם נכויות ומוגבלויות שונות. מתן תו נכה מאפשר לאנשים אשר בבעלותם רכב, נוהגים ברכב משפחתי או משמשים כנהגים לבעלי נכויות (למשל, הורים לילדים עם נכויות ומוגבלויות בתנועה), להתנייד ולחנות בצורה נוחה ובטוחה.
המטרה היא להקל עליהם במה שניתן, במקרה הזה, בכל מה שקשור לכניסה ויציאה מהרכב. בזכות העובדה שהתו מאפשר חנייה בחניות מסומנות עבור נכים וכן במקומות אחרים, בהם אנשים ללא מוגבלויות לא יכולים לחנות, נמנע מהם הצורך לחפש חנייה ולהתנייד הרבה לפני שמגיעים אל יעדם. תו נכה לרכב עם כסא גלגלים מאפשר לבעל הרכב לנהוג בנתיב תחבורה ציבורית מבלי שייקנס על כך.
מעבר לכך, התו מעניק פטור מתשלום אגרת רישוי מדי שנה. מה שיכול לחסוך לבעלי רכבים סכום של אלפי שקלים אותם הם נדרשים לשלם לפני שהם מעבירים את הרכב טסט ומקבלים אישור להשתמש בו עד למועד הטסט הבא.
מי יכול להגיש בקשה ולקבל תו נכה
בעיקרון, ישנם 4 סוגי תוי נכה שהמדינה מנפיקה:
- תו נכה רגיל.
- תו נכה על כסא גלגלים.
- תו נכה מטעם משרד הביטחון (נכי צה"ל ומערכות הביטחון).
- תו נכה על כסא גלגלים מטעם משרד הביטחון.
בשביל שבקשה לתו נכה תיענה בחיוב יש לעמוד באחד התנאים הבאים:
- אדם נכה או מוגבל בתנועה הזקוק לרכב כאמצעי להתנייד, בגלל פגיעה ברגליים.
- אדם שיש לו 60% נכות לפחות והתניידות ללא רכב תיפגע במצב בריאותו.
- אדם נכה המוגבל בתנועה ומשתמש בכסא גלגלים בשביל להתנייד.
מעבר לכך, ביטוח לאומי נוהג להעביר באופן יזום למשרד התחבורה (אשר אחראי על הנפקת תו נכה), רשימה של כל מי שמקבל קצבה דרכו וזכאי לתו נכה לרכב. במקרה כזה, מקבל הקצבה יקבל מסרון באופן אוטומטי עם קישור בו יהיה עליו למלא את הפרטים שלו ושל הרכב בו הוא משתמש בשביל שמשרד התחבורה יוכל לשלוח אליו את התו.
על פי ביטוח לאומי, זכאים לקבל תו נכה לחניה האנשים הבאים:
- מקבלי קצבת ניידת עם נכות רפואית של 60% ומעלה, גם ללא שימוש בכסא גלגלים.
- מקבלי קצבת ניידות עם נכות רפואית של 60% ומעלה המשתמשים בכסא גלגלים. הם יקבלו תו חניה לרכב עם כסא גלגלים.
בנוסף, יקבלו תו חניה לנכים גם מי שמקבל שירותים מיוחדים לנכים קשים, דוגמא אנשים המתמודדים עם עיוורון, אנשים שעוברים טיפולי כימותרפיה, דיאליזה, או אנשים עם הגדרות אחרות.
ביטוח לאומי ידאג גם לספק תו חניה להורים שיש להם ילד המקבל קצבת נכות במקרים הבאים:
- תלות מוחלטת בזולת.
- ילדים הזקוקים להשגחה מלאה.
- עיוורון.
- ליקוי ראיה וכבד ראיה.
- חוסר תפקוד בגפיים.
- פסיכוזה.
- דיאליזה.
- שברים פתולוגים.
- אפילפסיה לא מאוזנת.
- ילד הזקוק לחמצן.
- אסטמה קשה.
- בעיות בקשי הנשימה.
- סיסטיק פיברוזיס.
- דחף בלתי נשלט לאכילה.
- אורטורסטומיה
- קולוסטומיה.
מה צריך לעשות בשביל להוציא זכאות לתו נכה
טופס בקשה לתו נכה, ניתן למצוא דרך אתר השירותים הממשלתיים. יש להירשם לשירות בעזרת תעודת זהות וסיסמא.
בטופס יש למלא את הפרטים הבאים: שם מגיש הבקשה, תעודת זהות, תאריך לידה, ישוב, כתובת, טלפון, מייל. מספר רכב ואם ישנו רכב נוסף עליו רוצים להכיל את התו אז ניתן לציין גם אותו (התו תקף לשני רכבים, אך פטור או החזר אגרת רישוי, תהיה תקפה רק לרכב אחד).
כמו כן, יש להציג את צילומים ואישורים של המסמכים הבאים:
- תעודת זהות של מגיש הבקשה.
- צילום רישיון רכב.
- מסמכים רפואיים המלמדים על מצבו הרפואי של מגיש הבקשה ומוכיחים שהוא נדרש לתו נכה. חשוב להדגיש, אישור של ביטוח לאומי עם אחוזי נכות, איננו מספיק לשם קבלת תו נכה.
- צילום צ'ק עם פרטי חשבון בנק (לצורך החזר אגרה במידה ומגיש הבקשה נמצא זכאי לתו).
על מגיש הבקשה לחתום בשמו על המסמכים אלא אם יש לו קושי בכך ואז יכול גורם אחר לחתום בשמו. כמו כן, אם הורים מגישים לילד נכה או מוגבל בתנועה, מגישים את הבקשה בשביל להסתייע בה, אזי שהם יחתמו עליה ויגישו את כל המסמכים הרלוונטיים.
חשוב לדעת, בכל בקשה לתו נכה, נבחנת לא רק הזכאות לתו אלא גם כשרות רפואית לנהיגה. יכול להיות שייקבע שעקב מצבו הרפואי של מגיש הבקשה, הוא לא יכול לנהוג בעצמו אלא עליו להיעזר בגורם חיצוני.
במידה ורוכשים רכב חדש או בוחרים להשתמש ברכב אחר ומבקשים להעביר אליו את התו, אזי שיש לעדכן את הפרטים דרך האתר של משרד התחבורה על מנת שיהיה אפשר להמשיך ולהשתמש בו באופן חופשי. במקרה כזה, יש להסיר מספר ושם הרכב הקיים במערכת, למלא את הפרטים של הרכב החדש, ותוך 24 שעות התו יעודכן ויהיה ניתן להשתמש בו בצורה רגילה.
סיכום
כל מי שזקוק לתו נכה, עבורו או עבור בן משפחה, מומלץ מאוד שיפעל על פי ההוראות, בצורה מסודרת ונכונה. ניתן להיעזר באנשי מקצוע שמתמחים בבדיקת זכאויות והגשת בקשות עבור מי שזקוק לתו, על מנת להשלים את התהליך באופן מהיר.