בעזרת טופס בקשה לתג נכה יכולים אנשים המחזיקים בו, ליהנות משורה של הטבות ייחודיות שהמדינה מעניקה להם. אחת ההטבות היא, פטור מאגרת רישוי, מה שיכול להביא לחסכון של מאות ואלפי שקלים כל שנה. לכן חשוב להגיש בקשה לתג נכה ולעשות זאת בצורה ובזמן הנכונים בשביל שהבקשה תתקבל ויהיה ניתן להשתמש בתג.🦽
טופס בקשה לתג נכה נועד לעזור לאנשים הנעזרים ברכב, בין אם הם הבעלים שלו, משתמשים בו לנהיגה או להבדיל, מסיעים אותם בעזרתו, ממקום למקום. תג נכה מיועד, על פי הגדרות המדינה למי שיש 60% אחוז על פי המוסד לביטוח לאומי, יש לו בעיות שמונעות ממנו להתנייד באופן עצמאי, הוא משתמש בכסא גלגלים או שהוא יכול להתנייד אך זה עלול לפגוע בו מבחינה בריאותית.
התג מאפשר למחזיקים בו, ליהנות משורה של הטבות המקלות מאוד על איכות החיים ובחלקן אפילו חיוניות מבחינה בריאותית. בין היתר, התג מספק הטבות כגון:
- אפשרות חנייה בחניית נכים ללא הגבלה.
- אפשרות חנייה במקומות שאינם מיועדים לחנייה (לדוגמא על המדרכה), במידה ואין פגיעה ביכולות התנועה של הולכי רגל או כלי רכב אחרים.
- אפשרות לחנות בכחול לבן ללא תשלום.
- נסיעה בנתיב תחבורה ציבורית.
- פטור מאגרת רישוי
תו נכה איננו מיועד לרכב אחד, אלא לשני רכבים והוא לא מיועד לרכב ספציפי אלא הוא שייך למחזיק התג. זה אומר, שאם הוא מוכר את רכבו ובוחר לרכוש רכב חלופי, יש לו אפשרות להעביר את התג לרכב החדש. חשוב שיעשה זאת מבעוד מועד בשביל שיוכל להשתמש בו באופן חופשי.
כיצד מגישים בקשה עבור תו נכה
בעיקרון, כל מי שנכלל בקטגוריות על פיהן ניתן לקבל תו נכה, יכול להגיש בקשה למשרד התחבורה במטרה לקבל את התו. כמו כן, יכולים בני משפחתו להגיש בשמו את הבקשה, במידה והוא לא יכול לעשות זאת או שהוא קטין ועל האפוטרופוס שלו לעשות זאת עבורו.
בשביל להגיש בקשה עבור תו נכה, יש למלא טופס דיגיטלי עם כל הפרטים הרלוונטיים, קרי פרטים אישיים, פרטים אודות הרכב ואודות הסיבה שבגינה מבקשים תו נכה. כמו כן, יש להציג מסמכים ואישורים רפואיים המוכיחים שאכן זכאים לתו זה. מסמכים אלו צריכים להיות חתומים על ידי רופא אחרי שהוא בחן ובדק את מגיש הבקשה.
חשוב לציין, גם אם מקבלים 60% נכות מהמוסד לביטוח לאומי ומוגדרים על ידו כמי שזכאים לקבל תו נכה לרכב, יש צורך עדיין במסמכים רפואיים חתומים על ידי רופא בשביל להוכיח זכאות לתו זה. בהיעדר מסמכים אלו ובהיעדר חתימה, הבקשה לא תאושר.
תהליך הגשת הבקשה תטופל תוך 60 יום אם היא מועברת דרך דואר ישראל. לעומת זאת, אם היא מטופלת באופן דיגיטלי דרך האתרים של השירות הממשלתי, אפשר שתוך 30 יום תתקבל תשובה. במידה והתשובה שלילית, אזי שניתן לערער עליה. אם התשובה חיובית, התו יישלח למגיש הבקשה והוא יוכל להשתמש בו. יש להציג את התו ברכב באופן גלוי, על מנת ששוטרים ופקחים יוכלו לראות אותו. אחרת הם עלולים לקנוס את בעל הרכב במידה וינהג או יחנה במקום אסור.
נקודה שחשוב לציין, תו חניה לנכה הוא לא בהכרח לצמיתות. ישנם מקרים בהם התו ניתן לצמיתות ואז אין צורך לחדש אותו. לעומת זאת, ברוב המקרים התוקף של התו הוא לשנה עד שלוש שנים. לאחר מכן יש לחדש אותו. אם הוא לא עושים זאת לפני הזמן, עלול להיווצר מצב שהתוקף יפוג ולא יהיה ניתן להשתמש בתו.
לכן, חשוב מאוד לעשות זאת מספיק זמן לפני בשביל שיהיה ניתן להשתמש בו בצורה ממושכת, עקבית, רציפה, ללא הפסקות. צריך לזכור, תו כזה הוא בעל משמעות רבה עבור כל מי שמחזיק בו, הן בכל מה שקשור להיבטים של חנייה והן בכל מה שקשור להיבטים של נהיגה.
לא רק תו לחנייה
כאמור, תו נכה איננו מיועד רק למקרים של חנייה בחניית נכים או במקומות אחרים וגם לא רק למקרים של נסיעה בנתיבי תחבורה ציבורית במקרה הצורך. תו נכה גם מאפשר לבעליו להימנע מהצורך לשלם אגרות רישיון מדי שנה. אגרות אלו נדרשות בשביל שיהיה ניתן להמשיך ולהשתמש ברכב בצורה סדירה. כידוע, את הקבלה על תשלום האגרה יש להציג במכון בו עורכים טסט מדי שנה. במידה ולא משלמים ולא מציגים את הקבלה, לא ניתן להעביר את הרכב טסט ואי אפשר יהיה להשתמש בו.
המדינה, כאמור, מנסה לחפש דרכים כיצד לעזור לאנשים המתמודדים עם מוגבלויות בתנועה, נכויות ובעיות אחרות שמחייבות אותם להוציא ולהחזיק ברשותם תו נכה. אחת הדרכים לעזור היא באמצעות פטור מאגרת רישיון רכב.
הפטור מיועד לבעלי התו, אך בניגוד לאופן בו ניתן להשתמש בו, הרי שהפטור מיועד לרכב אחד מביו השניים ולא לשניהם. כלומר, גם אם התו תקף לשני כלי רכב שנמצאים בבעלותו של בעל התו או משמשים אותו, הרי שהפטור על האגרה הוא רק על אחד מכלי הרכב ולא על שניהם.
מנגד, אם מגישים בקשה לקבלת תו נכה או חידוש תו נכה לרכב במידה והתוקף שלו פג, ובינתיים משלמים אגרת רישיון רכב, הרי שאפשר לקבל רטרואקטיבית החזר על התשלום. יש לשמור את הקבלות ההכרחיות ולהציג אותן בפני הגורמים הרלוונטיים בשביל שיהיה ניתן לקבל את הכסף בחזרה.
דברים שחשוב לקחת בחשבון
ישנם מספר דברים שחשוב מאוד לקחת בחשבון לפני שמגישים בקשה לקבלת תו נכה ופטור מרישיון רכב.
ראשית, גם הורים לילדים נכים או ילדים עם מוגבלויות אחרות אשר זכאים לקבל תו נכה, יכולים להשתמש בתו זה בשביל לקבל פטור מאגרת רישיון רכב. עליהם להגיש את המסמכים וברגע שהם מקבלים את הפטור, אומנם קיבלו אותו בגלל הילד, אך מאחר והם אלו שמסיעים אותו והם נחשבים לאפוטרופוסים שלו, אז הם זכאים ליהנות מהתו ומהפטור.
שנית, כאשר נבחנת בקשה לקבלת תו נכה ופטור מאגרת רישוי, נבחנת גם השאלה האם מגיש הבקשה יכול להמשיך ולנהוג בצורה סדירה. כלומר, תיבחן הכשירות שלו לנהיגה. חשוב לדעת את זה, מאחר ואם נמצא לא כשיר אזי שהוא לא יקבל פטור ולא יוכל לחדש את רישיונו. לכן, מי שחושש שמה הוועדה תמצא אותו לא כשיר, צריך לקחת זאת בחשבון ולהחליט האם להגיש בקשה או לא.
איך מגישים בקשה לתו בצורה מקצועית
בשביל להגיש בקשה לתו בצורה מקצועית, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע שמתמחים בכך. הם ידעו למלא את הפרטים, להגיש את כל המסמכים הרלוונטיים ובסופו של דבר להתדיין עם הוועדה, במטרה להשיג בסופו של דבר את הפטור עבור הלקוח שלהם.
אומנם יכול כל אחד לעשות זאת בעצמו, אך יש לקחת בחשבון את הטרחה והזמן שצריך להשקיע ואת העובדה שמדובר בבירוקרטיה לא פשוטה. לכן, הרבה פעמים משתלם יותר להיעזר באנשי מקצוע שמכירים את התחום ועוסקים בכך על בסיס יומיומי, בשביל להגיש בקשה ובסופו של דבר לקבל את התשובה שמייחלים לה, תו נכה ופטור מאגרת רישוי.